Veilig Sporten

Veilig sporten in een veilige omgeving bij OSV Onder Ons

Het is belangrijk dat iedereen kan sporten in een veilige en gezellige omgeving. NOC*NSF geeft op haar website informatie over het werken aan een veilige sportomgeving.

https://centrumveiligesport.nl

OSV Onder Ons heeft voor haar vereniging een aantal maatregelen genomen om een veilige sportomgeving te realiseren.

Maatregelen voor een veilige sportomgeving

• Het vaststellen van de gedragscode voor alle leden/betrokkenen van de vereniging. Deze gedragscode is goed gecommuniceerd en staat vermeld op de website.
• Praktische gedragsregels met het oog op veilig trainen
• Een aannamebeleid voor trainers en vertrouwenscontactpersoon (VCP)
• Het verplicht stellen van een VOG voor trainers die met jeugd werken en VCP-ers

Gedragscode Onder Ons

OSV Onder Ons heeft de volgende gedragsregels vastgesteld voor haar vereniging en gepubliceerd op de website. Deze regels gelden voor alle leden van en betrokkenen bij de vereniging.

• Respecteer elkaar en zorg voor veiligheid: binnen de vereniging behandelen alle leden en bezoekers elkaar met respect. Hieronder valt ook het creëren van een omgeving en sfeer, waarin iedereen zich thuis en veilig voelt.
• Wees open en toegankelijk: we streven ernaar een vereniging te zijn die toegankelijk is voor een brede groep mensen. We zijn open naar elkaar en handelen zo transparant mogelijk, zodat het eenvoudig is om verantwoording af te leggen en inzicht bestaat in het handelen en de beweegredenen.
• Tast niemand in zijn waarde aan: Pest niet. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
• Discrimineer niet: Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
• Neem (meldingen van) grensoverschrijdend gedrag serieus: Iedereen spant zich in om het onderwerp integriteit bespreekbaar te maken en te houden. Zorg voor een bepaalde mate van alertheid in de organisatie op grensoverschrijdend gedrag. Stimuleer het melden van ongewenst gedrag.
• Houd je aan de regels en normen van de vereniging: lees het huishoudelijk reglement en deze gedragscode (“sporten in een veilige omgeving OSV Onder Ons”) en alle andere afspraken van de vereniging, en houd je daar ook aan.

Praktische gedragsregels met het oog op veilig trainen

Sportaanbod: Alle activiteiten zijn erop gericht om veilig en verantwoord sporten aan te bieden. De trainingsomgeving en attributen zijn erop gericht om de kans op overbelasting, blessures en ander fysiek ongemak zo klein mogelijk te houden.
Gedrag: De trainer en sporters gedragen zich zodanig dat iedereen zich sociaal en fysiek veilig voelt. Ongewenst ervaren gedrag wordt met betrokkenen besproken op een wijze die past bij de situatie met als doel om de onderlinge verstandhouding te verbeteren.
Verkeer: Iedereen houdt zich aan de verkeersregels. De groep loopt aan één kant van de weg, bij voorkeur op een trottoir of fietspad. De groep steekt een weg gezamenlijk over. De trainer begeleidt de groep bij het oversteken. In het bos volgt de trainer de regels van de grondeigenaar, dus blijven de groepen op de paden.
Duisternis: Sporten op de openbare weg betekent bij duisternis verplicht een hesje. Alhoewel lampjes veel gebruikt worden, blijft een hesje als basisuitrusting verplicht. Een sporter wordt uitgesloten van deelname zodra hij/zij zonder hesje verschijnt.
Weersomstandigheden:

  • Onweer: Is het onweer hoorbaar in de buurt, dan wordt er alleen gesport in de nabijheid van bebouwing en niet in het open veld of bos. Zodra de tijd tussen lichtflits en donder <10 sec. is, wordt een schuilplaats gezocht. Is er geen veilig onderkomen dan: verspreid de groep – vermijd hoge objecten – klein maken door te hurken.
  • Warm weer: >25 °C is er gevaar op oververhitting. De training inkorten en/of verlichten.
  • Hevige neerslag en/of lage temperaturen: gevaar van onderkoeling. De training inkorten.
  • Gladheid: bij sneeuwval of bevriezing kunnen valpartijen ontstaan. Een veilige route kiezen.
  • Mist: gevaar voor aanrijdingen. Verkies een verkeersluwe route.
  • Storm: bij code geel vermijd bomen. Bij code oranje geen training in de buitenlucht.

Verzuim trainer: Bij (on)verwachte afwezigheid sport een groep/individu niet zonder trainer. Wordt er toch een activiteit ondernomen zonder trainer dan valt die buiten de verantwoordelijkheid van OSV Onder Ons.

Fysieke conditie: Is een sporter naar het oordeel van de trainer niet fit genoeg, gelet op het niveau van de groep, dan kan de sporter uitgesloten worden van deelname en desgewenst begeleid worden naar een meer passende groep binnen de vereniging.

Uitval: Bij blessure, onwel worden, vermoeidheid etc. tijdens de training zorgt de trainer voor (professionele) hulp. De uitvaller blijft in gezelschap van de trainer of van tenminste één meerderjarige medesporter/ouder/begeleider/familielid. Deze persoon moet in bezit zijn van een mobiele telefoon en heeft een goed besef wat te doen in geval de (gezondheids-)situatie verslechtert. Het heeft de voorkeur om met de hele groep, inclusief uitvaller, gezamenlijk terug te keren naar de kantine. Het thuisfront wordt in kennis gesteld.

Dieren: Dieren zijn niet toegestaan. Bij agressief gedrag van een passerende hond met een beet tot gevolg wordt de eigenaar aangesproken, adresgegevens gevraagd en wordt het incident nadien door het slachtoffer schriftelijk gemeld aan de eigenaar, eventueel de politie of verzekering.

Interventie: De trainer zegt de training af of beëindigt deze als de training niet veilig kan worden gegeven. Een afzegging/beëindiging kan ook betrekking hebben op een individuele sporter. De trainer vermeldt de reden(en) van een afzegging. Bij minderjarige sporters blijven de (assistent)trainers aanwezig totdat alle jongeren naar huis zijn of zijn overgedragen aan hun ouders/familielid/begeleider.

Reanimatie: Elke trainer is opgeleid voor reanimatie.

Telefoon: trainer heeft altijd een telefoon binnen handbereik.

EHBO-uitrusting en AED: in de keuken van de kantine en in de sportzalen zijn deze aanwezig. Trainers buiten de zaal hebben tijdens de training een kleine EHBO-kit bij zich.

Aannamebeleid trainers en vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Bij het werven van trainers communiceert OSV Onder Ons het beleid rondom sporten in een veilige omgeving. Daarnaast gaat de vertegenwoordiger van het bestuur in gesprek met de komende trainer over de normen en waarden binnen de vereniging en maakt duidelijk wat de regels zijn rondom sporten in een veilige omgeving.

Verklaring Omtrent Gedrag

OSV Onder Ons stelt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht voor haar trainers die met jeugd werken en voor de VCP-ers. Bij OSV Onder Ons is een VOG 5 jaar geldig.

Omschrijving seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen en sanctiebeleid

Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen verstaan wij: Elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren; en/of plaatsvindt binnen een ongelijke machtsverhouding en/of andere handelingen of gedragingen die strafbaar zijn volgens het Wetboek van Strafrecht.

Gedragingen die volgens de bovenstaande omschrijving vallen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag met minderjarigen, kunnen worden gesanctioneerd door een tuchtrechtprocedure waarin hoor en wederhoor zal plaatsvinden. De sancties bestaan uit het uitsluiten van (vrijwilligers-)werk voor OSV Onder Ons. Seksueel grensoverschrijdende gedragingen met minderjarigen waarvan het bestuur oordeelt dat deze vallen onder het Wetboek van Strafrecht, zullen bij politie/justitie worden gemeld.